5 vragen aan Michiel Vijselaar en Tjarda Sixma

1) Wat is jullie achtergrond?
We hebben een achtergrond in de beeldende kunst. Van 1984 tot 1993 maakten we videofilms die vertoond werden op festivals en in musea. Decors en Maquettes speelden een belangrijke rol in deze korte films. Sinds 2002 maken we onder de naam “Vijselaar en Sixma” illustraties met behulp van een grote voorraad rekwisieten, fotografie en digitale beeldbewerking. Vanaf 2013 verwerken we ook gerenderd beeld (3D modelling) in onze illustraties.

3) Wat is jullie motto of visie?
Maatwerk voor de opdrachtgever. Unieke illustraties die helder de kern van de opdracht visualiseren. In elke illustratie moet een twist zitten waardoor de lezer nieuwsgierig wordt.
Voor onze animaties i.s.m. animator Erik van Schaaik is dat eigenlijk hetzelfde. Het verschil is natuurlijk de factor tijd. Het zijn verhaaltjes met een “pointe” die een bepaald idee verbeelden.

3) Hoe ziet jullie ideale opdracht er uit?
Een duidelijk omschreven opdracht. Wat moet de illustratie uitdrukken, welke sfeer moet hij hebben? Liefst met een uitgewerkt artikel of briefing over de inhoud. Verder vrijheid wat betreft concept en uitvoering want wij kennen enerzijds onze props het beste en hebben anderzijds veel ervaring met wat werkt in beeld.

4) Wie doet wat?
Kort gezegd: de idee vorming doen we samen. De uitvoering is een soort “pingpongen” waarbij we steeds over elkaars schouder meekijken om de elementen naadloos ineen te laten smelten. Michiel doet het meeste knutselwerk en fotografeert meestal, Tjarda doet de beeldbewerking en bouwt onderdelen op de computer (3D modelling). We werken al heel lang samen en dat heeft als voordeel dat we goed op elkaar zijn ingespeeld.

5) Hoe kom je aan je rekwisieten?
We hebben door de jaren heen een groot archief met voorwerpen opgebouwd. Rekwisieten kopen we op rommelmarkten, in speelgoedwinkels en soms online.

Opdrachtgevers

Tijdschriften en kranten:
Het Parool, AD, Eigen Huis Magazine, De Morgen (B), NWO, De Consumenten Gids, De Kampioen, Plus Magazine, Marketing Tribune, Management Team, Zin, De VPRO Gids, De Volkskrant, Elsevier, Quote, Elle, Carp, Adformatie, AD en diverse regionale kranten.

Bedrijven:
UWV, Achmea, Vitens, Amnesty International, DPG Media, Albert Heijn, Luzac, Surf, Toyota, BCD, DLL, Aegon, KPN, VGZ, ABN AMRO, KLM, Gemeente Amsterdam, Loyalis, TNO en Theodoor Gilissen.